Verzorg je fiets in 8 eenvoudige stappen

Verzorg je fiets in 8 eenvoudige stappen

Het is heel verstandig om je fiets na elke rit schoon te maken om vuil te verwijderen en hem soepel te laten lopen. Hierdoor heb je meer plezier van je fiets en voorkom je onnodige slijtage.

Voorbereiding

Een goed onderhoud en een effieiënte reiniging van de fiets begint bij de producten die u gebruikt. Schaf dus de juiste producten aan, bijvoorbeeld de keuze van professionals; TUNAP Sports. Het is altijd een pluspunt wanneer producten  biologisch afbreekbaar zijn. Maar welke producten heeft u zeker nodig om uw fiets te reinigen? We lijsten ze hier voor u op:

  • Een Wasemmer
  • Een microvezeldoek
  • Een was- en kettingborstel
  • Aandrijvingsreiniger
  • Remmenreiniger
  • Kettingolie en kettingwax

 

Als je na een vuile rit haast hebt, kun je ook gewoon je aandrijving besproeien met wat TUNAP Sports multifunctionele olie om water uit je ketting te zuiveren en om roest te voorkomen voordat je later een grondige wasbeurt uitvoert.

 

Stap 1: Reinig de aandrijving

Gebruik de aandrijvingsreiniger om opgehoopt vuil, modder en olie van de aandrijving te verwijderen. Met het geïntegreerde spray-borsteltje gaat dit zonder enige moeite. Als er veel vettig vuil op de cassette- en derailleur zit, gebruik dan de kettingborstel.

 

 

Stap 2: Reinig je remschijven

Als je schijfremmen hebt, is dit een goed moment om wat remmenreiniger op de microvezeldoek te spuiten en ze af te vegen om straatvuil van de aandrijving te verwijderen.

 Stap 3: Maak je fiets nat en spuit de intensieve reiniger

Bevochtig de fiets met een slang of een emmer en spons. Als je een hogedrukreiniger gebruikt, kom dan met de spuitkop niet te dichtbij om te voorkomen dat je de lagers beschadigt. Spuit daarna de hele fiets in met de Intensieve Reiniger en laat het even inwerken, je zult zien dat door de “sticky formule” het product daar blijft zitten waar je het hebt aangebracht!

 

 

Stap 4: Borstel de fiets van boven naar beneden schoon

Begin bovenaan je fiets en veeg eventueel achtergebleven vuil van de fiets met de wasborstel. Besteed speciale aandacht aan bewegende delen zoals de cassette en de remmen.

Stap 5: Spoel alles af

Spoel de fiets met schoon water en controleer vervolgens of je al het vuil van de fiets hebt verwijderd, en reinig opnieuw wanneer je een stukje vergeten bent.

Stap 6: Droog de fiets en gebruik een poetsmiddel

Gebruik een lederen zeem om overtollig water weg te vegen en verzorg het frame van de fiets met de #framepolish, waarbij je remoppervlakken zoals velgen en remschijven vermijdt. Doe dit met een schone microvezeldoek.

 

 

 

Stap 7: Smeer de ketting volgens de TUNAP 1,2,3 Methode

Smeer de ketting door de kettingolie geleidelijk op een aantal punten op de ketting aan te brengen. Dit kun je spaarzaam doen met het geïntegreerd spray-borstelje. Draai hierbij de pedalen naar achteren voor een goede verdeling.

 

 

Veeg het restant af met een microvezeldoek die je eerder gebruikte en wacht (bij voorkeur een nachtje).

 

 

Vervolgens kun je de smeerfilm verder verzegelen met de kettingwax.
Deze methode wordt met onze producten toegepast door de professionals van BORA Hansgrohe en zorgt ervoor dat de kettingolie “binnen blijft” en dat het vuil “buiten blijft”.

 

 

Mountainbikers gebruiken bij voorkeur nog even de Suspension Cleaner om de zeer
kleine vuildeeltjes uit de voorvorkvering te spoelen waarbij gelijktijdig een smerende en vuilafstotende laag achterblijft.

 

 

Stap 8

Neem een ​​Kwaremont, ga zitten en deel je ervaringen met je vrienden, bewonder je fiets en je schoonmaakbeurt.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »