10 Tips voor fietsen in de regen

  • Geplaatst op
  • Door René van der List
  • 0
10 Tips voor fietsen in de regen

In de regen rijden maakt deel uit van het leven op twee wielen - ongeacht de tijd van het jaar. Hier is hoe te overleven, en misschien zelfs ervan te genieten ...

In de regen rijden maakt deel uit van het leven op twee wielen - ongeacht de tijd van het jaar. Hier is hoe te overleven, en misschien zelfs ervan te genieten ...

 

Fietsen in de regen is zelden een tijdverdrijf die rijders als favoriet noemen. Maar ongeacht of je het doet omdat de regen onverwacht begon of omdat het trainingsprogramma zei dat je dat moest doen - we merken allemaal dat we in regenbuien rijden op een gegeven moment.

 

Hoewel natte ritten meestal niet iets zijn waar we naar uitkijken, kunnen we zeker iets doen om ze aangenamer te maken en eventuele negatieve gevolgen te verminderen. Hier zijn een paar tips om je comfortabel te houden in de regen.

 

1. Investeer in een goede waterdichte jas

Het belangrijkste kledingstuk om tegen de regen te vechten is een jas. Een goed waterbestendig jack houdt niet alleen je romp droog, het helpt je ook je lichaamstemperatuur te reguleren. GoreTex is het beste materiaal omdat het waterdicht en ademend is. Een ademend materiaal is essentieel, zodat je niet oververhit raakt.

Een dunnere regenjas of ‘shell’ kan ook worden gebruikt met de juiste lagen eronder, hoewel aanhoudende of zeer zware regen uiteindelijk zal doorkomen. In beide gevallen kun je de kleding beschermen met TUNAP Sports Impregneer Spray

 

2. Houd opspattende water en vuil weg met spatborden

Zelfs als het stopt met regenen blijven de wegen nat. Dat (vuile) water wordt dan omhooggetrokken door de wielen en maakt je nat en koud. Spatborden helpen bij het fietsen in de regen. Ze zien er misschien niet geweldig uit en ze kunnen rammelen, maar ze zijn essentieel. Spatborden houden al dat vuile water op de weg van je voeten, onderbenen en rug af. En als dat toch niet helemaal is gelukt? TUNAP Sports bodycare voorziet in een heerlijke Foaming Shower gel.

 

3. Draag overschoenen en handschoenen

Je ledematen zijn de eerste delen van je lichaam die worden opgeofferd om een kerntemperatuur te handhaven en wanneer je handen en voeten nat en koud worden, zal je je onevenredig ongemakkelijk voelen. Waterbestendige overschoenen zijn goud waard. Handschoenen moeten je beschermen zonder zo dik te zijn dat je de controle over je fiets belemmert, omdat je nog steeds de remmen en versnellingen door al dat materiaal moet kunnen voelen. Veel merken produceren echter handschoenen van neopreen die regen buiten houden en waardoor je je behendigheid kunt behouden.

 

4. Gebruik kettingontvetter

Fietsen in de regen zal zijn tol eisen aan de ketting van je fiets. Na een ritje in de regen moet je jezelf onmiddellijk douchen en drogen. Hetzelfde geldt voor je aandrijving. Gebruik de TUNAP Sports aandrijvingsreiniger opgehoopt vuil, modder en olie van de aandrijving te verwijderen. Met het geïntegreerde sprayer-borsteltje gaat dit zonder enige moeite. Als er veel vettig vuil op de cassette- en derailleur zit, gebruik dan de TUNAP Sports kettingborstel. (Als je schijfremmen hebt, is dit een goed moment om wat remmenreiniger op de microvezeldoek te spuiten en ze af te vegen om straatvuil en eventueel van de aandrijving te verwijderen. Vergeet niet om de aandrijving direct te voorzien van een nieuwe smeerfilm. Smeer de ketting door TUNAP Sports kettingolie geleidelijk op een aantal punten op de ketting aan te brengen. Dit kun je spaarzaam doen met het geïntegreerde sprayer-borstelje. Draai hierbij de pedalen naar achteren voor een goede verdeling. Veeg het restant af met een microvezeldoek. MTB’ers willen nog wel eens de voorkeur geven aan een wax. Gebruik dan de TUNAP Sports Kettingwax als extra verzegeling.

 

5. Draag een fietspetje

 

Een pet houdt water uit je ogen tijdens het fietsen in de regen. Luchtopeningen in helmen zijn geweldig in de hitte, niet zozeer in de regen. Een goedkope fietspet die onder je helm wordt gedragen, is een goede bescherming voor je hoofd, waarbij de klep je ogen extra beschermt tegen opspattend water.

​ 

6. Vermijd stilstaand water

Blijf er uit de buurt. Staand water maakt je niet alleen nat, het kan ook ongelooflijk gevaarlijk zijn, omdat je nooit weet wat er op de loer ligt. Het is misschien gewoon een plas, maar dan kan het een flinke put in het wegdek zijn. Als je stilstaand water ziet, kijk dan even over je schouder voordat je veilig (!) naar buiten stuurt (het meeste stilstaande water verzamelt zich bij de stoeprand). Rijd alleen door stilstaand water als je duidelijk kunt zien wat er onder zit.

 

7. Controleer uw banden en verlaag de druk

Regenwater spoelt alle soorten modder en vuil op de wegen en als je banden nat zijn, nemen ze meer op dan normaal. Bekijk na elke rit snel je banden en controleer op steentjes, glas en ander vuil. Controleer ook op sneden in de band die het karkas zouden kunnen verzwakken of waardoor de binnenband kan uitpuilen. Het is een goed idee om in de winter op een zwaardere band te rijden met een dik loopvlak. Als je vervolgens het rubber met een iets lagere druk oppompt vergroot je het oppervlakte, en dus de grip op de weg en heb je meer comfort.

 

8. Gebruik plastic zakken

Als je in zeer zware of constante regen rijdt, is er bijna niets dat je voeten drooghoudt als het water langs je benen loopt of van onderaf naar binnen komt. Een goedkope optie is door een plastic zak over je sokken te doen, dan trek je je lange broek aan en ten slotte je schoenen en overschoenen. Er zijn ook speciale sokken die je voeten goed beschermen.

 

9. Gebruik goede verlichting

Ledlampen van goede kwaliteit zijn nu beschikbaar tegen een redelijke prijs. Met name automobilisten zien je minder goed door de waterdruppels op buitenspiegels of op een al beslagen voorruit. Het is de moeite waard om jezelf zichtbaarder te maken als het regent, zelfs op het midden van de dag. Er zijn tal van lichtgewicht ledlampen van goede kwaliteit die discreet aan uw fiets kunnen worden bevestigd. Als je 's nachts rijdt, heb je sowieso verlichting nodig die aan de wettelijke eisen voldoet. Knipperende leds zijn een goede toevoeging.

 

10. Stap gewoon op de Taxc of rollenbank

Dit is niet zozeer het omgaan met de regen als wel het vermijden ervan. Gestructureerde sessies van tussen de 30 minuten en een uur kunnen geweldige dingen doen voor je conditie. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »